Terugblik: Dag Parijs 27 sept 2021

Galerie Véro Dodat since 1826

Sinds 2016 heb ik meerdere keren Parijs bezocht en met regelmaat in het gezelschap van Patricia Witkamp. Ik neem je graag mee naar 27 september ‘21.

LES HALLES

De dag begon met regen en natuurlijk hadden wij de weerberichten gekeken en waren hierop voorbereid. De paraplu’s waren onderdeel van onze outfit voor die dag. Dat mocht de pret niet drukken. Immers na regen komt zonneschijn, zo ook die mooie dag in September. De organisatie van deze dag was volledig in handen van Patricia Witkamp. Zij kent Parijs als geen ander, beheerste de Franse taal (wat absoluut een voordeel is) en heeft me al meerdere malen weten te verrassen.

Wij zijn gek op bubbels. Het geeft het iets feestelijks. Dus starten we ons bezoek aan Parijs zoals altijd met een glaasje bubbels (Baltard au Louvre). Na het toosten keken we uit naar de Pinault Collection bij Bourse de Commerce.

GALERIE Véro Dodat (1826)

De Pinault Collectie maakt hongerig. Lunchen doen we bij Café de Lepoque. Dit is zekers een aanrader. Via de ingang de arcade van Galerie Véro Dodat (Rue Jean-Jacques Rousseau) lopen we naar Café de Lepoque waar we van een heerlijke lunch genieten. De tweede ingang van deze arcade, waar je heerlijk kunt flaneren, vind je aan de Rue du Bouloi.

De Galerie Véro-Dodat is een van de overdekte passages van Parijs. Het is gelegen in het 1e arrondissement en de ligging is ideaal. Vlakbij het Louvre. Het is een van de zeldzame overdekte arcades van de wijk. Het gevoel van perspectief door de zwart-witte ruitvormige marmeren bestrating doet de galerie langer lijken dan deze is. De delen van het plafond die niet van glas zijn, zijn versierd met prachtige gravures. Een oase van rust, vol Parijse charme. Je vindt hier elegante boetieks. Meubels, decoraties, een kunstgalerie, muziekinstrumenten, skincare, schoenen etc.

WANDELING MET PARIS PROMENADE WALKS

We wandelen vanuit Les Halles naar Place Vendôme en liepen door naar de ingepakte*) Arc du Triomphe. We bezochten warenhuis La Samaritaine bij Pont Neuf tegenover Île de Cité. Nog enthousiast over de Pinout Collection en de impressie van het franse warenhuis waren we weer wel toe aan een drankje. Dat kwam ook goed uit, we hadden namelijk vlakbij café Florida (Les Halles) afgesproken Paris Promenade Walks. Die nam ons mee vanuit Les Halles, de Église Saint-Eustache, richting Strasbourg St Denis naar Gare du Nord. Een mooie afwisselende wandeling qua wijken. We sloten af bij Terminus met een dinner en om 19.14 uur liepen we richting de Thalys.

Kortom een dag van genieten met kunst, een stadswandeling, bubbels, lunch, bezoek aan een warenhuis, een dinner. Volop tijd om te genieten van veel moois wat Parijs te bieden heeft. Geen gehaast, heel relaxed de dag beleven is de kracht die Patricia heeft om iedere keer weer een mooi programma in elkaar te zetten.

*) Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude droomden al zestig jaar geleden van een ingepakte Arc de Triomphe. Dat het project postuum toch werkelijkheid wordt, past bij hun overtuiging dat kunst hoort te winnen van bureaucratie. Bron: de Volkskrant september 2021.

Vorige
Vorige

Salessss, soldes in PARIJS

Volgende
Volgende

Fotoshoot