Rooftops.
Met een cocktail of glas Champagne genieten van het uitzicht vanuit het dakterras. Een mooi uitzicht over Parijs.
L’Avenue Avenue Montaigne
Eten & drinken.

Hotels.
J.K. Place Paris (Rue de Lille)
Ritz Hotel (Place Vendôme)
Saint James Paris (16e)
Le Meurice (Rue de Rivoli)
Hôtel Madame Rêve (Vlakbij het Louvre)



Wijken.
Vanuit het eerste arrondissement (20 in het totaal) is Parijs als een slakkenhuis opgebouwd. Ieder arrondisement heeft weer wijken, quartiers. De Périphérique(rondweg) ligt hierom heen.
Het 1e arrondissement het Louvre, het toeristische stadscentrum. Een van de rijkere delen van de stad. Rust en commercie gaan hier hand in hand. Veel luxe hotels, maar ook eenvoudige. Geniet van kunst, cultuur en heerlijke wandelingen.
Het 2e, Bourse, is rustiger en wat zakelijker qua karakter.
Temple is het 3e en nog steeds in het centrum gelegen, maar veel minder toeristisch.
Hôtel de Ville is het 4e arrondissement en het officiële en historische centrum van Parijs. Je vindt hier het gemeentehuis en de gezellige wijk Marais. Place des Vosges is een bekend en oud plein van deze wijk.
Hier valt het je wellicht op dat er veel studenten op pad zijn. Het 5e, Pantheon is een studentenwijk, je vindt hier de universiteit. En ook de Latijnse wijk, veel restaurants en bars, leven in de brouwerij. Overdag op het terras en in de avond in de vele bars.
Het 6e arrondissement is Luxembourg. Een van de mooiste parken van Parijs, de tuinen van het paleis vind je in deze wijk. Saint Germain des Près is een van de aangenaamste wijken van Parijs.
Palais Bourbon is het 7e, een heel veilig gedeelte van Parijs. Er wonen weinig mensen, je vindt er vooral veel ambassades e.d. Ook toeristische trekpleisters zoals. de Eiffeltoren, Musée d’Orsay, de Dôme des invalides en Hôtel des Invalides.
Elysées, Champs-Elysées, de bekende straat van Parijs vind je in het 8e. Hier vind je heel veel dure winkels. Dit wordt wel het mooiste stuk van Parijs genoemd met bezienswaardigheden zoals Place de la Concorde en Arc de Triomphe.
Opera, het 9e. Grote warenhuizen en brede boulevards kenmerken dit arrondissement. Galerie Lafayette en Printemps stralen aan de boulevards. Vergeet je niet een bezoek aan de Opéra Garnier te brengen? Dit schijnt heel erg de moeite waard te zijn. Het nachtleven is hier rijkelijk aanwezig. Je herkent dit aan de neonreclames. Clubs zoals de Moulin Rouge vind je in deze wijk.
Enclos St Laurent, het 10e. Hier kom je aan als je met de trein vanuit Amsterdam naar Parijs komt. Gare du Nord. Met 17 minuten zit je met de metro in de tuin van de Tuileries.
Popincourt is het 11e arrondissement en het grenst aan het 20e. Dit is een minder veilig deel voor toeristen. ‘nachts verandert het hier in een groot uitgaansgebied.
Het 12e Reuilly, staat bekend als een mooie, stille en veilige omgeving. Er wonen veel jonge Parijzenaars.
Dan zijn we al weer aangekomen bij het 13e, Gobelins heet dit arrondissement. Staat ook wel bekend als de Aziatische wijk vanwege de vele immigranten met een Aziatische, Vietnamese of Koreaanse achtergrond.
Observatoire, het 14e. Je vind hier niet veel toeristen, maar wel de Catacomben, een ondergrondse begraafplaats.
Vaugirard, is het 15e. Hier wonen de echte Parisiennes :) Het is er rustig en veilig en dichtbij Bois de Boulogne en de Eiffeltoren.
Een van de rijkste en meest welvarende plekken is het 16e, Passy. Weinig monumenten of toeristische trekpleisters, maar wel dichtbij de Eiffeltoren, de Champs Elysées en La Defense.
Batignolles Monceau, het 17e, verder van het centrum, maar met de metro goed te bereiken. Hier kun je de drukte van de stap even ontwijken.
Het 18e, Butte-Montmartre, grote schilders hadden hier hun atelier. Aan sfeer en romantiek zal het hier niet ontbreken.
Het 19e stond niet zo goed bekend, maar daar is jaren geleden wel verandering in gekomen. Buttes-Chaumont heet dit gedeelte. Het is na de vele renovaties een moderne nette wijk geworden. Het grenst aan het 20e, dat staat als minder veilig bekend.
Ménilmontant, het 20e staat als minder veilig bekend zoals hier net genoemd. Bekend als Chinatown en is het oude centrum van (Joodse) immigratie. En de laatste decennia Arabische immigratie.

Musea. Kunst. Cultuur
Boeken.
Time to momo.
Handig boekje met 6 wandelroutes om alles uit je stedentrip te halen. Het is een praktisch boekje en je kunt het ook nog combineren met een app. meer info vind je hier.
Superleuk en handig als je Parijs nog helemaal wilt ontdekken. Gewoon op je eigen tempo.
La douce Paris.
Janny van der Heijden heeft haar drie favorieten (Paris, Pain et Pâtisserie) in dit boek samengebracht. Ik hou van de mooie foto’s, de leuke adresjes en recepten. Een mooie culinaire ontdekkingstocht door Parijs.
Ongewoon Parijs.
Blogger, fotograaf, lid van Atelier Néerlandais en ambassadeur van Parijs. Ferry van der Vliet neemt je wekelijks mee met zijn weblog Paris fvdV. Inmiddels heeft hij meerdere boeken geschreven waaronder Ongewoon Parijs. In dit boek ontdek je de juweeltjes van (het onbekende) Parijs.